duminică, 29 decembrie 2013

Coccidioza la iepuri - cauze, simptome, tratament

După cum spuneam şi în articolele anterioare prevenirea este cea mai bună soluţie împotriva îmbolnăvirii.
Coccidioza este o boală benigma care afectează şi distruge mucoasele intestinale, principali răspunzători de apariţia bolii fiind diverşi coccidili.
Coccidili sunt paraziţi uniceluari ce au o răspândire foarte mare la toate rasele de iepuri, trăiesc în canalul intestinal, există şapte feluri de coccidili, doar un singur fel îl găsim în ficat şi în canaliculii biliari.
Un iepure poate trăi sănătos toată viaţa lui, fără ca boala să apară (deşi agentul etiologic există în corpul său).

Cauze ale coccidiozei la iepuri

- suprapopulare în crescătorii
- aşternut umed (menţionam în articolul de cuşti, podeaua să nu fie compactă - detalii aici)
- lipsa ventilaţiei în adăposturile închise
- hrănirea necorespunzătoare
- zgomote puternice
- temperaturi de peste 22 grade
- curenţi de aer
- lipsa curăţeniei, suprapopularea cu dejecţii

Simptome ale coccidiozei la iepuri

Principalele victime ale bolii sunt iepurii tineri.
Semnele evidente ale infestării cu coccidioza sunt tulburările digestive: stomac balonat, diaree cu mucozităţi şi uneori constipaţie, îşi pierd pofta de mancare, devenind scheletici.
Formele acută și cronică, se caracterizează prin tristețe, balonare, inapetență, diaree apoasă cu strii de sânge, slăbire exagerată, deshidratare, sete exagerată, scrâșnet din dinți, păr zburlit, miros caracteristic al fecalelor. Apariția unora din aceste simptome trebuie să ridice un semn de întrebare pentru oricare crescător, care va trebui să examineze cu atenție iepurele sau iepurii respectivi, iar prima măsură care se impune este separarea de restul efectivului și începerea unui tratament curativ cât se poate de repede.

Tratament pentru coccidioza la iepuri

În primul rând trebuie efectuată o cercetare parazitologica de laborator a excrementelor, pentru a fi evidentiaţi oochistii coccidilor.

Voi aminti câteva produse anticoccidiene folosite pentru prevenirea și tratarea coccidiozei la iepuri . Sulfaccocirom, o soluție buvabilă care trebuie asociată cu vitamina K3, pentru a reduce efectele adverse. La fel, Coccistop S asociat cu vitamina K3, Sulfadiarom, Baycox .

Amprolium 25 %,  prezintă avantajul că are o schemă de tratament simplă, timp de 5-7 zile, și apoi continuare cu doze mici. Un alt produs este Sulfadimidin, care are un spectru mai larg de acțiune, și care se pretează dacă la tineretul cunicol este sesizată și un alt tip de vulnerabilitate, pe baza unor simpome sesizabile. De asemeni, Gelliprim Oralle, cu o acțiune nu numai pentru coccidioză, ci și pentru alte afecțiun.
Efectele coccidiozei asupra organelor interne

Efectele coccidiozei asupra organelor interne


3 comentarii:

  1. Pluricoccin e la fel de efectiv in tratamentul coccidiozei? Exista metoda de profilaxie contra acestei boli?

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca le.am facut vaccin dupa ce a aparut boala, isi mai revin iepurii???multumesc...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara ,am un iepure de rasa pitic , si am aflat ca are stomacul marit si plin de lichid ,de 3 zile i se fac injectii dimineata si seara insa nu face scaun de 2 zile, si nu stiu unde sa ma mai duc cu el. 

    Iepurele este foarte activ si acum insa nu stiu daca doar aceste injectii il tin in viata ,deoarece la clinica unde i se fac injectiile nu ii mai dau sanse. 

    Si pe langa injectii ii dau si Espunisan . 

    Va rog daca ma puteti ajuta cu  un raspuns. Sau daca exista un tratament . 

    Are varsta de 1 an. 

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea iepurilor, afaceri cu iepuri - Posts · Comments
Theme Template by .