vineri, 22 noiembrie 2013

Primi pasi in initierea unei afaceri cu iepuri

Pasul 1: Înainte de toate trebuie să îţi pui câteva întrebări

 
Crezi că ţi se potriveşte acet gen de afacere? Ai mai crescut iepuri? Îţi plac? Poţi să suporţi mirosuri înţepătoare? Începe ca un mic test la început, cumpară-ţi câţiva iepuraşi şi creştei. Dacă totul este ok treci mai departe.





Pasul 2: Culege informaţii


Ai nevoie de materiale, cărţi, tutoriale despre înmulţire, creştere, valorificare. Documentează-te foarte bine despre bolile lor, rasă, locaţie.
Organizează-te, adaugă-le pe toate într-un dosar, citeşte-le de mai multe ori. Supraveghează-i pe cei din ograda proprie, fă teste şi munceşte mult. Până la urmă vei deveni un bun cunoscător în materie.
Foloseşte cu perseverenţă motoarele de căutare de pe internet şi scoate cât mai mult material privind legislaţia în domeniul cuniculturii. 
Interesează-te ce fel de firmă poţi face, ce fonduri poţi accesa. Există avantaje şi dezavantaje.
Caută pe internet sau pe teren ce carne de iepure se vinde în zona ta. Preţul, cât, de ce, cum.
Toate aceste aspecte sunt foarte importante pentru tine. Pentru decizia finală trebuie să fi foarte bine informat.



Pasul 3: Munca de teren

 

Fă-ţi timp şi dute la mai toate fermele din zona ta. Cel mai bine dute ca şi client interesat pentru carne.
Eu unul sunt păţit, am primit informaţii greşite. Sunt şi persoane care ţin pentru ei. Încearcă să "furi informaţia".
Dar sunt şi persoane sociabile, încearcă să îţi dezvolţi relaţi de interes, prietenii, o să ai mare nevoie de un sfat sau o experienţă în domeniu.
Studiază felul cuştilor, ce iepuri sunt mai nepretenţioşi şi mai uşor de crescut, care aduc profit. Micile secrete care fac diferenţa le vei găsi la o fermă funcţională şi profitabilă.
Vizitează magazinele, pieţele, restaurantele şi abatoarele din zona ta de interes. Spune-le onest ce intenţionezi să vinzi în viitor şi cere-le opinia. Ascultă-le cu atenţie răspunsurile. Acei oameni vor fi mâine piaţa ta de desfacere.
Încet-încet, ideile valoroase vor începe să apară în mintea ta şi vei întelege ce înseamnă o afacere.
Fă un drum până la primăria locala şi intră în legatură cu funcţionarii birourilor de registru agricol şi cadastru. Vei afla informaţii despre condiţiile legale de amplasare a unei ferme
(intravilan, extravilan), aprobări necesare, cuantumul taxelor aferente, terenuri din zonele disponibile şi multe altele.


Pasul 4: Alege suprafaţa de teren


Ai mare grijă cum alegi locul de amplasare a fermei. Trebuie să ai în vedere câteva criterii obligatorii:

- Trebuie să fie în pantă un minimum de 10 grade. Apa de la ploaie trebuie să se scurgă. Umiditatea nu prea este bună pentru ferma ta. Ţi se pot îmbolnăvii iepurii. 
Sau dacă dispui de aşa mulţi bani... poţi să îţi faci un sistem de scurgere.
 
- Suprafaţa minimă pentru fermă este de jumătate de hectar pentru 50 de iepuroaice de prăsilă.
Pe lângă adăpostul principal mai ai nevoie şi de alte clădiri: pentru depozitarea hranei, poate un mic abator, spaţiu destinat gunoiului. Pe lângă mai ai nevoie de 1- 3 hectare pentru culturi agricole.

- Trebuie să ţi cont şi de distanţa minimă prevăzută de lege faţă de zonele de transport rutier şi de zonele de locuit. Nu vei primi autorizaţie de construcţie, sau dacă vei primi vei avea reclamaţii mai târziu din cauza mirosurilor.


Pasul 5: Echipamente necesare

Nu este o problemă aşa mare. Îţi povesteam mai sus să îţi arunci ochii la cuştile vecinilor. Poţi opta pentru cuşti cu un singur nivel sau mai multe.
Sfatul meu: încearcă întotdeauna să îţi uşurezi cât mai mult munca.
Cel mai bine optează pentru cuşti etajate pe 2 nivele, ridicate de la pământ la un metru, tavă pentru dejecţii şi zonă de refegiu sau pentru fătare. Aşa îţi uşurezi munca pentru curăţenie şi spaţiul este mai restrâns.
Dacă ai de gând să începi puternic, poţi automatiza toată treaba, de la hrănitori automate, instalaţii de evacuare a dejecţiilor până la sisteme de ventilaţie pentru cuştile de interior. 
Există un crescător în Moldova cu toate cuştile afară. Aşa că se poate. Video aici


Pasul 6: Necesarul de iepuri reproducători


Alege cei mai buni reproducători. Aici banii nu ar trebui să conteze. Viitorul afacerii tale depinde de ei. La alegerea rasei, trebuie să luăm în considerare modul de valorificare principal din
viitoarea fermă: carne, lână sau blănuri. Poţi începe afacerea cu 10 femele şi 2 masculi. 
În cazul efectivelor de peste 100 femele, împerecherea cu masculii poate deveni greoaie şi poate încetinii ritmul acesteia de a făta. Se recomandă însămânţarea artificială. Se găsesc colaboratori care formează personalul fermei pentru efectuarea însămânţârilor cu şanse maxime de reuşită şi care vă pot pune la dispoziţie şi material genetic.



Pasul 7: Hrana


 Pentru o creştere rapidă şi o greutate bună cele mai indicate sunt granulele. Le poţi cumpăra o dată pe an şi le poţi depozita într-o magazie, în condiţii optime de temperatură şi umiditate.

Dacă nu îţi permiţi o alimentaţie formată exclusiv din granule, va trebui să foloseşti şi furaje. Acestea pot fi cumpărate sau cultivate pe cele 3 hectare din jurul fermei, după cum şti asta înseamna muncă şi bani în plus.
Hrănirea mixtă duce la o dezvoltare mai înceată a iepurilor. 
 

Pasul 8: Capitalul de pornire

Nu există o sumă anume. Totul depinde de organizare, tehnologie, pământ. Un bun prieten a început această frumoasă afacere, la ţară la bunici, suma totală 2000 de euro. Cuştile au fost realizate manual.
Dispunea de magazii şi de suprafaţă deja cultivată pentru furaje.
Dar trăim în 2013, poţi lua un împrumut de la bancă.


Pasul 9:Think outside the box


Gandeşte pozitiv, crede cu adevărat că poţi face ceva cu ideea ta. Ieşi din normal, din cutia în care trăieşti. O idee puţin mai nebună îţi poate aduce un profit mult mai rapid.
Nu te grăbeşte nimeni şi astfel vei avea timp să îţi strangi toate resursele necesare pentru a duce treaba până la capăt. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea iepurilor, afaceri cu iepuri - Posts · Comments
Theme Template by .