sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Vaccinarea iepurilor de casă


Iepurii se pot vaccina împotriva mixomatozei şi a bolii hemoragice virale. Aceste boli sunt de natură virală şi sunt contagioase. Ambele maladii sunt letale şi nu există tratamente eficiente împotriva lor.


Trebuie să ţinem cont de vârsta iepurelui. La naştere iepuraşii primesc o doza de anticorpi din sângele mamei prin placentă. Anticorpii materni sunt eficienţi doar câteva săptămâni, de aceea trebuie ulterior vaccinaţi.


Prima vaccinare trebuie facută la 6 săptămâni, binenţeles poate varia de la specie la specie. Anticorpii sunt activi doar o anumită perioadă de timp. De aceea vaccinarea trebuie repetată. Vaccinarea de intreţinere se face de 2 ori pe an adică o dată la 6 luni.


Vaccinul poate fi inactiv timp de câteva zile sau săptămâni, timp în care sistemul imunitar creează anticorpi.
Vaccinarea iepurilor se face indeosebi contra mixomatozei şi bolii hemoragice virale(BHV).
Vaccinarea se poate face cu vaccin monovalent (pentru o singură boală) sau bivalent (pentru ambele).

Vaccinul românesc şe numeşte MIXOHEMOVIROVAC este produs de SC ROMVAC COMPANY, este vaccin viu, la 10 doze flaconul, are 2 componente, care se amestecă şi se foloseşte în maxim 20 minute după reconstituire.

De asemenea, rezultate bune în combaterea celor 2 boli sus menţionate pot da şi vaccinurile străine cum ar fi Pestorin Mormyx produs de Bioveta ( Republica Cehă ) care are tot 2 componente care trebuie mestecate şi aplicate subcutanat fiecărui animal într-o doză de 1 (un) mililitru.

Metoda de amestecare este simplă: scoatem cu seringa conţinutul unui flacon şi îl introducem în celălalt flacon, după care agităm bine şi lăsăm să se limpezească.

Toate flacoanele începute trebuie folosite în ziua respectivă. (nu se pot folosi şi în ziua următoare chiar dacă au fost ţinute la rece.)

După vaccinare, iepurii nu vor putea fi sacrificaţi timp de minim 7 zile datorită unor posibile reacţii locale.

În zonele unde evoluează una din cele 2 boli, sau unde ţânţarii sunt prezenţi în număr mare, vaccinarea se poate face şi de 3 ori pe an.

Deparazitarea dinaintea vaccinării este benefică înstalării imunităţii.

Se pot vaccina femelele gestante, recent fătate, chiar şi animale slab întreţinute sau cu boli cronice.

Este de preferat ca vaccinul să fie cumpărat din surse oficiale şi să fie păstrat corespunzător.

Se administrează subcutanat (adică sub piele) în doză de 0.5 ml, indiferent de vârstă şi greutate.
Zona anatomică unde se poate face vaccinarea este pielea din spatele gâtului ( imediat dupa urechi ).

Este bine ca vaccinarea iepurilor să fie facută de 2 persoane ( una ţine animalul iar cealaltă introduce serul subcutanat ).
Până deprindeţi această îndeletnicire puteţi chema pe cineva specializat sau cu mai multă experienţă.

Ca procedură corectă, pielea din spatele gâtului va fi prinsă între două degete şi ridicată, îndepărtată puţin de sira spinării după care va fi introdus acul seringii şi vom împinge pistonul lent până la introducerea a 0,5 mililitri sub piele.

Pasul următor este să scoatem acul repede şi cu atenţie , apoi să maăam uşor zona unde a fost aplicat.

Vaccinarea este o procedură simplă şi benefică iepuraşilor. Ea ii fereşte de boli pe iepuri şi îi păstrează puternici şi vioi tot timpul anului.

Există şi păreri contra despre vaccinare


Se spune că vaccinul conţine parte a boli sub formă inactivă. O data administrat vaccinul, forţează sistemul imunitar al iepurelui sa creeze anticorpi.
Sistemul imunitar al iepurelui este foarte diferit faţă de cel al omului, de aceea iepurii nu au această funcţie de a creea anticorpi.
Am paţit să îmi moară iepuri după vaccinare. Dar şi dacă nu îi vaccinez, risc să pierd mult mai mulţi.
Alegerea depinde de tine.

11 comentarii:

  1. Cresc iepuri pentru mine si nu iam vaccinat niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. salut eu cresc epuri de casa chear astazi eam vaccinat de dimineata si pina in seara a murit unu. spunetemi varog astai normal sau nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MIXOMATOZA,ESTE SI ESTE REPET O BOALA VINDECABILA!!!!AM SA VA DESCRIU CARE SUNT LEACURILE ,100%NATURISTE SCRIU DIN PROPRIA EXPERIENTA !!LA INCEPUT AM SACRIFICAT SI EU IEPURII BOLNAVI CHIAR SI IEPURASI IN VARSTA DE O LUNA ,DECI APROAPE NICI 30-DE ZILE NU AVEAU DIN PACATE SI VA ROG SA MA CREDETI ASA MICUTI CUM ERAU EFECTIV MA DUREA SUFLETUL SA-I SACRIFIC PENTRU CA ASA MA INDRUMAT VETERINARUL DE LA NOI, FARA SA-L ACUZ ACUM PTR.CA AM CITIT PE NET PESTE TOT CHIAR SI DESPRE PROVENIENTA BOLII.. PANA LA URMA CAM LA O SAPTAMANA DUPA ACESTE SACRIFICII INUTILE, VORBIND CU UN OM MAI IN VARSTA IMI SPUNE CUM SI CU CE TRATEAZA EL DE FIECARE DATA ,,MIXOMATOZA,, DE FIECARE DATA SI DE CAND SE STIE EL CA INGRIJITOR DE IEPURI,IAR RATA VINDECARII FIIND DE cca 90% ACEASTA SOLUTIE ESTE COMPUSA DIN TREI INGREDIENTE NATURALE 100% SE NUMESTE ==ARAMISCHUNG==.DECI PERSONAL AM INCERCAT SI EU DEJA DE TREI ORI ACESTA SOLUTIE SI IN CAM 6-8 SAPTAMINI SAU VINDECAT COMPLET.AM DOVEZI FOTO CU EI PENTRU CINE NU CREDE SI INTELEG SI RESPECT PAREREA ORICUI FIINDCA SINCER NICI EU NU CREDEAM CA SE VOR VINDECA .SOLUTIA ESTE DE VANZARE LA 200ML LA 50 LEI SI VA ROG CREDETI-MA MERITA CHIAR FIECARE BANUT BA CHIAR MAI MULT CAND VEZI CUM SE IMBOLNAVESC PE CAPETE,ASA CA DUMNEZEU SA-I DEA SANATATE LA DANSU.===PENTRU DETALII DE VINDECARE SI SOLUTIE SUNATI AICI=0723969769=VA MULTUMESC PENTRU ATENTIA ACORDATA

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  3. vaccinul contine o parte din boala in sine, din virus si cei ce nu pot sa formeze anticorpi se imbolnavesc si pot muri.

    RăspundețiȘtergere
  4. salut spuneti va rog dar vaccina se repeta ? de exemplu am facut la 45 de zile la 21 de zile se face repetare

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutare.
    Depinde de vaccinul pe care il folositi, adica ce firma il produce.
    Spre exemplu la vaccinul Pestorin Mormix se pot vaccina iepuri incepand de la varsta de 6 saptamini, urmata de repetare la 4 saptamani.
    Mai sunt si alte vaccinuri, eu personal folosesc impotriva Mixomatozei, vaccinul Mixovac, produs de compania CEVA(Germania), vaccin care se poate face de la varsta de 5 saptamini si nu necesita rapel.
    Se face rapel cu acest vaccin doar in cazul in care parinti nu au fost vaccinati cu acest vaccin, doar atunci.
    Imunitatea creata de acest vaccin este de 1 an.
    Dupa vaccinarea impotriva Mixomatozei las sa treaca 2 saptamini, timp in care organismul isi creaza anticorpi necesari si pe urma vaccinez contra RHD (boala hemoragica), eu asa procedez de ani de zile si sincer nu stiu si nici nu vreau sa aflu ce inseamna Mixomatoza sau boala hemoragica la mine in crescatorie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puteti sa âmi spuneti cu ce pot trata iepurași au niste pete pe urechi.

      Ștergere
  6. Ce vaccin folosiți pentru a doua oara ,pentru RHD?

    RăspundețiȘtergere
  7. Salutare oameni buni se pot vaccina femelele care au fatat de 4 zile

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea iepurilor, afaceri cu iepuri - Posts · Comments
Theme Template by .