duminică, 29 decembrie 2013

Dăunători în ferma de iepuri

După cum spuneam şi în articolele precedente prevenirea este mult mai uşoară decât tratarea.
Dăunători în ferma de iepuri sunt mulţi... de la ţânţari şi insecte până la şobolani şi pisici.
Chiar şi noi putem să jucăm rolul de dăunători în ferma de iepuri, hrana şi curăţenia pot fi elemente cheie, dar în timp experienţa îşi va spune cuvântul.

Cei mai răspândiţi dăunători pot fii:


Şoarecii şi şobolanii


Sunt foarte periculoşi atât pentru fermă cât şi pentru sănătatea noastră. Încercaţi în primul rând să evitaţi chemarea acestor rozătoare în fermă. Acoperiţi întotdeuna hrana şi încercaţi să o ţineţi în recipiente cât mai tari şi mai greu accesibile (evitaţi sacii de rafie şi pânză). Păstraţi întotdeuna curăţenia în fermă şi nu lăsaţi resturi de hrană pe jos. O singură trecere a şoarecelui prin cuşca unei iepuroaice prospăt fătată poate aduce dezastrul. (iepuroaica simţindu-se ameninţată îşi va mânca proprii pui)
Nu încercaţi să-i otrăviţi, riscaţi îmbolnăvirea iepurilor. Şobolanii sunt o specie destul de inteligentă... acolo unde unul a murit celălalt nu va mai mânca.
De preferat să mutaţi temporar iepurii până scăpaţi de probleme. Sau montaţi capcane. Mulţi dintre voi găsesc rezolvarea în pisici.

Pisica şi câinele


Toţi avem pe lângă casă animale de companie, câine, pisică, etc. Pisicile sunt foarte bune în gospodărie, pentru prinderea şoarecilor, ba chiar îi ţine departe de casă. Ca orice animal pisica îşi marchează teritoriul, iar mirosul de urină ţine şoarecii la distanţă. Atât pisica cât şi câinele pot transmite paraziţi periculoşi la iepuri. De aceea vă recomand să ţineţi animalele de casă departe de iepuri. Boala se numeşte Toxoplasmoza.



Insecte


Mixomatoza este boală gravă a iepurilor de casă şi este provocată de muşcătura insectelor, muşte, ţânţari, pureci care au înţepat anterior iepurii sălbatici. Dacă iepurele începe să se umfle în diverse părţi, ochi, urechi, nas, gură, zona genitală şi anală şi este letargic, nu mănâncă şi cade din picioare trebuie dus urgent la veterinar, pentru că în 8 zile poate muri. Iepuraşii vaccinaţi nu fac Mixomatoză, vaccinul are eficacitate jumătate de an, prin urmare dacă este o zonă cu probleme, duceţi animalul de companie la veterinar să fie vaccinat din timp.
Tot prin înţepăturile insectelor este transmisă şi boala Bornash, care se manfiestă prin pierderea echilibrului, iepurele stă cu capul pe podea, e ameţit.
Pateleurosa este o boala determinată de bacterii care există la toţi iepurii în mucoasa nazală şi care se înmulţesc foarte mult dacă animalul de companie este expus la factori agresivi cum ar fi curent, frig, umezeală care slăbesc imunitatea. Dacă animalul e zburlit, letargic cu nasul lipit şi acoperit de praf şi cruste, trebuie dus urgent la veterinar, altfel într-o săptămână moare.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea iepurilor, afaceri cu iepuri - Posts · Comments
Theme Template by .