joi, 19 decembrie 2013

Determinarea vârstei la iepurii de casă



Principalul factor al determinării vârstei la iepurii de casă sunt dinţii. Nu sunt singurii care pot determina vârsta dar sunt cei mai importanţi.
Pentru a ne face o idee despre vârsta unui iepure ne uităm prima dată la dinţi şi la unghii.


Determinarea vârstei iepurilor după dinţi

Dinţii la iepuri cresc tot timpul vieţii. Dinţi incişivi se închid la culoare cu trecerea timpului de la un alb-gălbui la iepurii tineri la galben închis la iepuri în vârstă. Între incişivii superiori se formează cu timpul un şant ce se lărgeşte şi se umple cu tartru.
Curbura incişivilor, mai accentuată la cei 3 superiori, se destinde odată cu vârsta, forma de arc de cerc devine ovală şi apoi ascuţită, cu un unghi de la an la an mai mic.

Determinarea vârstei la iepurii de casă după unghii

La iepurii tineri unghiile sunt elastice, subţiri, ascuţite şi nu depaşesc părul. Cu trecerea timpului unghiile cresc şi se înconvoiaie devenind foarte groase şi închise la culoare. Aparariţia valurilor pe unghii îndicând perioadele de gestaţie sau de hrănire deficitară. Hrănirea corespunzătoare la iepuri


Determinarea vârstei la iepuri după alte indicii



Un pui de 8-10 zile nu poate vedea, deoarece se naşte cu ploapele lipite. Părul apare abia după 6 zile de la naştere şi acoperă întreg corpul iepurelui după 3 săptămâni.
Timp de 20 de zile iepurii consumă doar lapte.
La 2 luni are loc prima năpârlire.

La masculi determinarea vârstei este posibilă şi după organele genitale. Testiculele apar după 10 săptămâni şi sunt acoperite cu blană. La masculii mai bătrâni acestea nu sunt acoperite cu blană, fiind foarte uşor vizibile. (determinarea sexului la iepuri)
Oasele membrelor cresc până la vârsta de un an. O distanţă mare între oasele genunchiului ne indică un iepure tânăr.



Toate acestea sunt aspecte orientative. Multe dintre aceste aspecte pot fi influenţate şi de condiiţile în care iepurele a fost crescut. Hrană necorespunzătoare, tratarea bolilor nu a fost facută la timp, gestaţii foate multe la femele şi multe altele.

2 comentarii:

  1. iepurele meu deja a fost infectat ce as putea face acum??? sau cate zile ar trebui sa astept pentru a se vindeca singur?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am un iepure, are ceva probleme la dinti... ce pot face???

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea iepurilor, afaceri cu iepuri - Posts · Comments
Theme Template by .