duminică, 29 decembrie 2013

Fătarea la iepuri

Inainte cu o săptămână ca iepuroaica să fete, trebuie să dezinfectăm şi să curăţăm foarte bine cuşca. În tot acest timp iepuroaica este foarte neliniştită şi îşi pregăteşte cuibul zmulgând păr de pe pântece.
Tineţi minte, la momentul cu pricina iepuroiaca trebuie să aibă cusca curată, hrana de calitate şi apă proaspătă. De cele mai multe ori iepuroaicele îşi devorează pui dacă nu au apă în cuscă pentru aşi potoli setea.

În marea majoritate a timpului fătarea are foc noaptea şi dureaza 30-40 de minute. O iepuroaică poate naşte 10-12 pui dar şi mai mulţi, media este 7. O iepuroaică nu poate alăpta mai mult de 8 iepuri deodată, după numarul mameloanelor.

Pentru a putea controla cuibul trebuie să înlăturăm iepuroaica (intr-o cuşcă vecină), să ne spălăm pe mâini cu săpun fără miros şi să ne frecăm mâinile cu frunze de pelin sau pătrunjel.
Puii căzuţi din cuib trebuiesc aduşi inapoi, iar dacă sunt mai mulţi de 8, restul iepurilor mutaţi la o iepuroaică doică. (acelaşi lucru se practică şi atunci când iepuroaica mamă moare)
Iepurele va fi adus în cuşcă după aproximativ o ora, să dispară mirosul omului.
Introducerea puilor străini în boxa iepuroaicei-doică nu se face în prezenţa acesteia şi numai după ce mai întâii crescatorul va trece cu mâna frecată cu o plantă mirositoare peste capul mamei-doici pentru ca aceasta să poată recunoaşte noii-oaşpeţi, după acelaşi miros. (mai este cunoscut şi sub numele de sistemul "cuc")

Foarte important!!!
O atenţie deosebită se va da pentru păstrarea liniştei complete, interzicerea vizitelor şi ferirea de orice animate (câini, pisici, şoareci). Deranjarea culcusului fără măsuri de precauţie (izolarea femelei şi producerea unor mirosuri cu care să fie obişnuită) ivirea unei persoane străine, precum şi numai trecerea unui soarece prin boxă, sânt cauze care determină iepuroaica să-şi omoare puii şi uneori chiar să-i mănânce.
Acest instinct este moştenit de la strămoşii lor, de când trăiau în sălbaticie.

3 comentarii:

  1. Ce pot face daca iepuroaica mia fatat 12 pui dintre care 9 inca traiesc??

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a fatat o iepuroaica fara a lasa puf si fara asi face cuib,îmi puteti spune de ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salutare,
      Se zice ca stiu sa aiba grija de pui instinctiv. Dar nu intotdeauna se intampla cum vrem noi sau cum ar trebui. Ori din lipsa de experienta ori iepuroaica este bolnava.

      Ștergere

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea iepurilor, afaceri cu iepuri - Posts · Comments
Theme Template by .