Sacrificarea şi jupuirea iepurilor într-o crescătorie este un proces destul de simplu. După cum spuneam şi în articolul scris acum câteva zile "primi paşi în iniţierea unei afaceri cu iepuri", sunt anumite lucruri care nu le poţi face, sau nu ţin de abilităţile tale.
Întotdeuna cere ajutor, informează-te şi chiar educă-te.
Nu sacrificaţi iepurii care:
- au pui sau aşteaptă pui
- sunt tineri, mai puţin de 3 luni
- animale bolnave
- prezintă răni sau sunt slabi
Pentru sacrificarea iepurilor ai nevoie de anumie ustensile şi de puţină tărie şi curaj.
- un cuţit cu lama lungă de 20 de cm
- un cuţit pentru a jupui de 10 cm
- un lighean cu apă (pentru depozitarea carcasei)
- un castron pentru depozitarea organelor
- un suport metalic pentru atârnarea şi efectuarea jupuirii iepurelui
- o găleată pentru sânge şi cap
- o sursă de apă curentă pentru spălarea carcasei de impurităţi
Principalele etape ale sacrificarii iepurilor în gospodaria proprie sunt:
- Transportul
- Asomarea
- Sacrificarea
- Jupuirea
- Eviscerarea
- Igienizarea carcasei
- Transarea
- Depozitarea produselor şi a subproduselor temporar
1. Transportul animalului din cuscă la locul de sacrificare trebuie făcut rapid, locul cu pricina trebuie sa fie la o distanţă de maxim 20 de metri.
Imobilizaţi animalul pentru a vă uşura munca. Imobilizarea poate fi obţinută prin fixarea picioarelor din spate a
iepurelui în suportul metalic de agăţare (dacă efectuam sacrificarea de
unul singur) .
2. Asomarea
asomare = orice procedeu care, atunci când este
aplicat unui animal, induce o stare de inconştienţă. Această stare
trebuie să dureze până la survenirea morţii, fiind deci un mijloc de
evitare a suferinţelor inutile.
Există mai multe metode ce pot produce asomarea sau moartea fără suferinţă:
- lovirea puternică cu un obiect contondent la baza osului occipital (la ceafă)
- smucirea bruscă a capului şi trupului în direcţii opuse
- răsucirea capului la 360 de grade (rezultând fracturarea
instantanee a coloanei vertebrale şi secţionarea măduvei spinării în
zona cervicală)
- electrocutarea ( nerecomandată în condiţii de gospodărie)
Asomarea este foarte importantă pentru tine cât şi pentru iepure. Puteţi provoca dureri foarte mari animalului care au ca rezultat ţipete foarte greu de uitat. Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita să ceri.
3. Sacrificarea
După imobilizarea iepurelui şi inducerea stării de asomare urmează moartea propriuzisă.
Procedeul constă în decapitatea animalului printr-o singură mişcare a cuţitului de 20 de cm, apăsând din ce în ce mai tare în timp ce tăietura se adânceşte.
"Pe plan longitudinal secţiunea începe obligatoriu cu
coloana vertebrală (paralizând în totalitate iepurele), continuă cu
arterele carotide (provocând o sângerare abundentă) şi se finalizează cu
laringelele şi traheea. Imediat după decapitare gâtul animalului va fi
dirijat spre găleata aflată la indemână (pentru recoltarea jetului
sangvin)."
4. Jupuirea
Imediat după sacrificare are loc jupuirea, trebuie efectuată cât mai rapid la cald (pielea se jupoaie mai greu dupa un cadavru rece). Jupuirea începe
printr-o secţionare a pielii membrelor
posterioare de la nivelul jaretelor.
De la această incizie se
face o nouă secţiune până în regiunea anusului, incizie care merge pe
ambele feţe interne ale coapselor. Apoi, pielea se taie
uşor în jurul anusului şi se deloletează de pe coadă.
În cele
din urmă se practică o incizie similară şi la membrele anterioare. O
dată făcute aceste incizii, blana se trage uşor de pe
carcasă (operaţia se face strict manual), începând cu partea
posterioară spre partea anterioară.
5. Eviscerarea
Folosind cuţitul de 10 cm secţionăm median abdomenul iepurelul, dinspre membrele posterioare spre torace. Scoateţi intestinele şi depozitaţile în găleată.
Rinichii , ficatul ,plămânii şi inima vor fi spălate , tăiate în 2 şi aşezate în farfurie. În mod obligatoriu de pe ficat va fi indepărtată vezica biliară întrucât conţine un lichid foarte amar numit bila ( o veţi recunoaşte imediat după culoarea verde).
Foarte important
Dacă observaţi umflături ale oraganelor, pete roşii, ficat infestat cu coccidii de culoare albă, răni interne şi suspectaţi animalul de diferite boli cel mai indicat este să incineraţi toate produsele şi subprodusele rezultate.
6. Igienizarea carcasei
Picioarele se vor secţiona iar carcasa se va spăla bine sub jet de apă timp de 1-2 minute, până eliminăm orice urmă de impuritate sau păr.
Analizaţi foarte bine carcasa atât pe exterior cât şi pe interior pentru a depista eventuale boli ale sistemului osos sau musculuar. Aşa puteţi să analizaţi şi să trageţi concluzii despre dezvoltarea iepurilor din propria fermă.
7. Tranşarea
Tranşarea iepurelui este foarte uşor de realizat. După tăierea tendoanelo din jurul articulaţiilor, acestea se pot răsuci foarte usor. Mare atenţie!!! Nu încercaţi forţarea articulaţiilor sau a oaselor prin rupere deoarece vă puteţi accidenta. În funcţie de mărimea animalului şi de numarul lor, îi poţi sorta, pulpă la pulpă şi costiţă la costiţă. Sau îl poţi face întreg la cuptor. (o reţetă gustoasă aici)
8. Depozitarea temporară a produselor şi subproduselor obţinute
Cel mai important, nu amestecaţi organele interne cu carnea. După scurgerea sângelui din bucaţile de carne se vor spăla şi se vor lăsa la zvântat timp de 10 minute după care se pot congela sau refrigera.
Ce trebuie sa facem pentru a aprinde un afumator corect?
-
Este foarte usor de recomandat dar destul de complicat de realizat.
Un afumator aprins corect trebuie sa scoata fum si dupa 30 de minute. Doar
atunci te ...
Acum 8 ani
Capul de iepure se face la gratar... este o delicatesa... tata il mai face si tocanita.
RăspundețiȘtergereNu arunc nimic de la iepure.
Nu am curajul sa incerc inca... oricum multumesc de sfat
ȘtergereDa cu blana de la iepure ce faci? Cum o tii sa nu se strice?? Eu le arunc pe ale mele.
RăspundețiȘtergereSi eu le arunc... o sa sa ma interesez ce si cum...
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereMersi de sfaturi vreau sa imi cumpar si eu iepuri si chiar aveam nevoie de ajutor !
RăspundețiȘtergere