duminică, 15 decembrie 2013

Trusa cu medicamente


Sunt zile când un iepure se îmbolnăveşte şi trebuie să fim pregătiţi. Mai jos veţi găsi medicamente şi leacuri băbeşti, unele din experienţa proprie iar altele culese de pe internet.
Cel mai important este vaccinul, dar mai sunt momente când răceşte câte unul. Pentru problemele grave mă adresez medicului veterinar, apoi  îi aplic tratamentul.

Oţetul de mere şi mierea îl folosesc foarte bine pentru îmbunătăţira digestiei, de doua ori pe săptămână cam 7ml la litru.
Tinctura de iod şi Mamosept pentru mastita la iepuroaice.
Spectam este un atibiotic injectabil foarte puternic, îl folosesc pentru aparatul respirator dar şi pentru alte tipuri de infecţii.
Pneumoguard, dat împreună cu penstrepul pentru afecţiuni respiratorii.
Penstrep şi Oxitetraciclina - antibiotice injectabile pentru diverse infecţii.
Ablbastrul de metil folosit pentru dezinfecţia plăgilor.
Terramycin sprey pentru răni deschise. Îl folosesc la vindecarea rapidă a plăgilor.

Pentru coccidioza folosesc coccistop şi vitamina k3.
Pentru pui tratamentul se administrează astfel:
În primele 5 săptămâni de viaţă.
- 3 zile câte 2 ml coccistop + 0,6 ml vitamina k3 la 1 litru de apă
- 2 zile pauză
- 2 zile de tratament câte 1,36 ml+0,5 k3/1 litru apă
- 2 zile pauză
- 2 zile de tratament câte 1,36 ml+0,5 k3/1 litru apă


Kanamicina, ceai de musetel cu coada şoricelului pentru afecţiuni ale ochilor ( unii pui nu deschid bine ploapele ochiilor sau sunt inflamate).
Dexametazona antiinflamator.
Evomec pentru deparazitare (doar când este cazul, nu preventiv).
Pentru balonare folosesc enteroguard. Jumătate sau maxim o pastilă dizolvată în 1 ml apă, pisez pastila pe o hârtie, pun acea pulbere rezultată în seringă şi trag 0,5 ml apă şi câţiva ml de vitamine buvabile, apoi îi dau iepurelui prin colţul gurii.
Pentru Mixomatoza şi Hemoragie folosesc vaccinul Mixohemovirovac sau Pestorin. Depinde ce găseşti în comerţ.
Stozzon L pentru deparazitare internă o linguriţă la 2 litri de apă timp de 2 zile.
Dexogen  pentru râie auriculară, se pune pe bube de 2 ori pe zi.

18 comentarii:

  1. as vrea sa sami dati si mie o idee.m iepurasi care au in jur de 2 luni si se umfla.ce tratament sa le dau?????????

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru balonare folosesc enteroguard. Jumătate sau maxim o pastilă dizolvată în 1 ml apă, pisez pastila pe o hârtie, pun acea pulbere rezultată în seringă şi trag 0,5 ml apă şi câţiva ml de vitamine buvabile, apoi îi dau iepurelui prin colţul gurii.

      Ștergere
  2. Am si eu un iepuras... primit cadou de Craciun. Este perfect sanatos. Dar as vrea sai dau niste vitamine ceva... sa ii lucreasca blanita ca la catei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Introvit injectabil 1,5 ml / exemplar de 3-5 kg și 2,5 ml/ exemplar de 5-9kg, 5 zile consecutiv, subcutanat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua la ce perioada de timp se repeta tratamentul cu cooci stop s multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua la ce perioada de timp se repeta tratamentul cu cooci stop s multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,

      Trebuie administrat cu vitamina k3 - OBLIGATORIU.
      Se administreaza 45 ml de COCCISTOP S in 22 litri apa de baut timp de 2-3 zile,dupa care se face o pauza de 3 zile. Apoi se administreaza timp de 2 zile 15 ml COCCISTOP S in 11 litri de apa de baut, urmata de o pauza de 2 zile si de un ultim tratament cu aceeasi ciluatie 15 ml COCCISTOP S in 11 litri apa de baut. (pentru iepuri care urmeaza a fi taiati asteptati cel putin 5 zile, pana iese din organism)
      - nu folositi in perioada de gestatie si lactatie
      - pe timp calduos, solutia se va administra dimineata in apa de baut, iar in restl zilei consumul de apa va fi cel obisnuit, fara medicamente.


      O seara buna!

      Ștergere
  6. Buna ziua aparatele ultrasunet pentru rozatoare afecteaza la crestera armoniosa a iepurilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am incercat asa ceva, nu stiu cum te pot ajuta. Depinde de frecventa aparatului folosit. Stiu ca exista aparate cu ultrasunete pentru toate tipurile de animale. (de la caini si pisici pana la iepuri soareci si vulpi). Nu stiu ce spectru de frecventa au iepurii.

      Ștergere
    2. Ultrasunetele sunt unde sonore de inalta si joasa frecventa, ce afecteaza sistemul nervos al ieepurilor, acestea fiind foarte sensibile la unde ultrasonice. Ultrasunetele sunt imperceptibile de urechea umana, dar afecteaza foarte tare animalele salbatice. LED-urile frontale, foarte luminoase si puternice, sperie animalele, alungandu-le din raza de actiune a aparatului. Indiferent de modul de functionare, aparatul sesizeaza prezenta daunatorilor cu ajutorul unui senzor de miscare aflat in partea din fata a aparatului. Suprafata acoperita de senzor este de 70 mp


      Am facut o mica cercetare pe internet. Am gasit si gama de frecventa.
      Gama de frecvente: 15-26 KHz
      Frecventa audio: aprox. 7 KHz
      Presiunea sunetului emis: 110 dB

      Daca aparatul dumneavostra nu emite in aceeasi gama, teoretic ar trebui sa fie sigur. Cum marea majoritate sunt Made in China, nu prea am incredere.

      O zi buna!

      Ștergere
  7. Buna! Am si eu o intrebare. Am primit un iepuras cred ca are cam o luna, o luna si putin...am inceput sa ii dau coccistop s...persoana de la care am cumparat medicamentul mi.a spus sa pun 1 ml la 1 litru de apa timp de 5 zile iar dupaia sa ii dau vitamina k3 tot asa 1 ml la 1 litru de apa timp de 7 zile....am incercat in prima zi sa ii dau asa cum a spus el coccistop si seara a facut foarte moale. Acum ii dau cum scrie si mai sus 2 ml la 1 litru de apa combinat cu 0,6 ml k3...credeti ca este ok asa?

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua, ce tratament pentru deparazitare pot sa ii dau iepurasului preventiv ? El este pitic, cap-de-leu cu angora pitic, si are 9 luni. As prefera pastiluta sau picaturi.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. am 10 iepuri tusesc si le curge nasul ce sa fac

    RăspundețiȘtergere
  10. Salut pentru răceală la iepuri ce as putea sa le dau ?

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut am o iepuroaică rasă rex pitic și cam de 2 săptămâni strănută și ai curge nasu ce sa ai dau inpreuna cu ia este și masculu care nu are nimic ia nu este retrasă și nu tine urechile în jos și mănâncă

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut,
      Eu nu sunt medic veterinar, dupa simptomele pe care le descrieti pare a fi o pasteureloza. Desigur eu ma pot insela. Pe langa masurile profilactice in cazul acestei boli specialistii recomanda tratament cu Streptomicina 0,003-0,05g/Kg injectii intramusculare la interval de 12 ore. Cloramfenicol (0,003-01g/kg. tot intramuscular odata pe zi. Mai zic specialistii 0,005g/Kg Dimetridazol in 20 ml apa de baut pentru iepure. Tot ei spun ca produse precum Penicilina, Monezin, Ampicilina sunt toxice pentru iepure.

      Ștergere
  12. Salut pentru răceală la iepuri ce as putea sa le dau ?

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea iepurilor, afaceri cu iepuri - Posts · Comments
Theme Template by .