sâmbătă, 1 martie 2014

Bonitarea iepurilor

Sunt constituie operațiunea de apreciere multilaterală și cât mai completă a iepurilor. Se face de mai multe ori în timpul anului: prima dată la înțărcarea tineretului, apoi la vârsta de 4 luni și la vârsta de reproducție. Pentru iepurii adulți, bonitarea se face de obicei toamna, când crescătorul este pus în situația de a face o ultimă clasare a efectivelor, în vederea completării și reținerii în crescătorie a mătcii pentru anul viitor și valorificării producției respective.

Bonitarea se bazează pe sănătatea și starea de întreținere a iepurilor, urmărindu-se în special clasarea efectivelor după însușirile de calitate ale tipului respectiv de producție:
- la iepurii pentru came: după conformație, dezvoltarea regiunilor corporate și după greutatea vie (spor de creștere);
- la iepurii pentru reproducție: după origine, exterior, prolificitate, producție și descendenți;
- la iepurii pentru blană: după culoarea și desimea blanei;
- la iepurii pentru păr (lână): după gradul de acoperire a corpului cu lână, cantitatea de fire lungi și scurte și calitatea lânii.

La femele se urmăreste în plus instinctul matern și producția de lapte, care se apreciază după numarul iepurașilor înțărcați la doua din cele mai numeroase fătări din cursul anului (media trebuie sa fie de cel puțin 6 bucăți).
Bonitarea se face după metoda punctelor, apreciindu-se iepurii după exteriorul rasei respective sau al tipului de producție, conform datelor de mai jos:
Il-a (70—80 puncte) si a Ill-a (60—70 puncte).
În urma bonitării se formează nucleul de reproducere, grupa de producție și reforma. Completarea efectivului matca (de reproducție) se face anual, în proporție de 30%, cu tineret de înlocuire ales de la cele mai bune femele și în special din fătările de primavară. Tineretul ales în lotul de reproducție trebuie sa fie complet sănătos, bine întreținut și să aibă greutatea vie prevăzută în standardul raselor respective din taita de origine.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri

 
Copyright © . Cresterea iepurilor, afaceri cu iepuri - Posts · Comments
Theme Template by .